Καθησυχαστική μελέτη για την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης

Καθησυχαστική μελέτη για την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης

Όπως οι μαγνητικοί πόλοι όλων των πλανητών έτσι και αυτοί της Γης μετατοπίζονται αλλάζοντας συνεχώς θέση γύρω από τον γεωγραφικό πόλο στον οποίο ανήκουν. Κάποιες φορές όμως λόγω των κινήσεων του ρευστού υλικού στον πυρήνα της Γης το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία και συντήρηση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη προκαλείται ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως αντιστροφή των μαγνητικών πόλων. Το φαινόμενο αυτό έρχεται ως τελικό αποτέλεσμα μιας σταθερά εξελισσόμενης για μερικές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες χρόνια εξασθένησης του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Πιστεύεται ότι η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης συμβαίνει κατά μέσο όρο μια φορά ανά περίπου 200-300 χιλιάδες έτη. Επειδή η τελευταία αντιστροφή μαγνητικών πόλων στον πλανήτη συνέβη πριν από 780 χιλιάδες έτη και επειδή τα τελευταία 180 έτη υπάρχει εξασθένηση του μαγνητικού πεδίου σε ποσοστό περίπου 10% υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στην επιστημονική κοινότητα ότι είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου για να υπάρξει ξανά μια αντιστροφή.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα στα φαινόμενα που προκαλούνται από αυτή τη διαδικασία αλλά πιστεύεται ότι επηρεάζονται αρνητικά τα είδη σε στεριά, αέρα και θάλασσα που χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο ως πυξίδα για να μετακινούνται. Έχουν διατυπωθεί πάντως και διάφορα καταστροφολογικά σενάρια σε περίπτωση αντιστροφής των μαγνητικών πόλων που αναφέρουν γενικευμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μαζικά μπλακ άουτ μεγάλης διάρκειας και μετατροπή διαφόρων περιοχών της Γης σε αφιλόξενους για τον άνθρωπο τόπους κατοικίας.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία μελέτησαν ένα πλήθος γεωλογικών και γεωμαγνητικών δεδομένων της Γης των τελευταίων εννέα χιλιάδων ετών και υποστηρίζουν δεν υπάρχει λόγος άμεσης τουλάχιστον ανησυχίας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αντιστροφή των μαγνητικών πόλων τουλάχιστον για άλλα τριακόσια χρόνια.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Resource website link

Τουρκική προκλητικότητα: Τα νέα διπλωματικά «όπλα» της Αθήνας

Τουρκική προκλητικότητα: Τα νέα διπλωματικά «όπλα» της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει αυστηρά και ξεκάθαρά μηνύματα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας η οποία συνεχίζει και βαίνει κλιμακούμενη&#13

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Και νέα διπλωματικά  «όπλα» ανασύρει η Αθήνα , από το συρτάρι της ιστορίας του τουρκικού επεκτατισμού, προκειμένου να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα αδιάσειστα επιχειρήματά της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας η οποία συνεχίζει και βαίνει κλιμακούμενη. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού και στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης του προβλήματος,  από το ευρύτερο κοινό, το ελληνικό Υπουργείο  Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του. Αυτή είναι άλλωστε από την πρώτη στιγμή και η γραμμή αντιμετώπισης του τουρκικού παραλογισμού έναντι της χώρας μας. Η αποδόμηση με στοιχεία και αδιάσειστα επιχειρήματα που βασίζονται αποκλειστικά στο διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας, έναντι των  πάσης φύσεως ανιστόρητων αυθαιρεσιών και μυθευμάτων που χρησιμοποιεί η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νέο αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης προς την Τουρκία πως  «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία».

 Οι χάρτες ξεκινούν από το standing quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
 
Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ’80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ’90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
 
“Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του position quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τούρκος πρέσβης: «Η Ελλάδα έχει δίκιο»

Οι παραλογισμοί της Άγκυρας  προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της, με την Αθήνα να βρίσκει έναν  ανέλπιστο υποστηρικτή εντός του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας. Πρόκειται για τον τούρκο πρέσβη επί τιμή Γιαλίμ Εράλντ ο οποίος με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πήρε το μέρος της Ελλάδας σε αυτόν τον ατέρμονο επιθετικό παραλογισμό της Άγκυρας έναντι της χώρας μας, δηλώνοντας σε συνέντευξή του πως  “Η Ελλάδα έχει δίκιο”.  

Με πλούσιο διπλωματικό βιογραφικό ο Γιαλίμ Εράλπ που διετέλεσε σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ και μεταξύ άλλων υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι η αντίρρηση σε αυτό θα καθιστούσε την Τουρκία “επιθετικό κράτος”.

Ως γνώστης του Διεθνούς Δικαίου ο τούρκος πρέσβης  αναφέρθηκε στην συνθήκη της Λωζάνης  τονίζοντας πως “Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Λωζάνη έδωσε στην Ελλάδα τα νησιά εκτός της ζώνης των τριών μιλίων. Το να πετάς κενές περιεχομένου φράσεις, όπως ‘έχουν καταλάβει τα νησιά μας’ δεν αρκεί. Γιατί αν πείτε αυτό, κάποιοι άλλοι θα πουν πηγαίνετε και πάρτε τα κατειλημμένα νησιά'”, είπε.

Νέο απειλητικό κρεσέντο Ερντογαν με παραπομπή στη Μικρασιατική καταστροφή

Παρά τις διαρκείς διαψεύσεις των ανιστόρητων ισχυρισμών του, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε απογοητευμένο  και πάλι το εσωτερικό εθνικιστικό του ακροατήριο και από τη Σμύρνη όπου πήγε με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελι για την άσκηση ΕFESS 2022 εκτόξευσε νέες ευθείες  απειλές κατά της Ελλάδας.

Με ένα νέο κρεσέντο επιθετικότητας κάλεσε τη χώρα μας να συνέλθει για να μην έχει τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής και απείλησε:

«Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δε θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χειραστεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζητημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών», υπογράμμισε. 

Μέσα στο παραλήρημά του επανέλαβε τα περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών  και κατά την προσφιλή τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κάλεσε την Ελλάδα να λειτουργείς με βάση τις διεθνείς συνθήκες!  

«Με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά καλώ την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλοντας συνέχιση των ερευνών και γεωτρήσεων για τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τις εφαρμογές του ΟΗΕ και τo διεθνές εθιμικό δίκαιο όπως είπε. «Στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες», υπογράμμισε. 

Μέσα στο «μπέντερ» του παραλογισμού του ο τούρκος πρόεδρος έθεσε και ζήτημα μειονοτήτων κατηγορώντας τη χώρα μας ότι παρόλο που είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της, το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, της Ρόδου της Κω.

«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Ομως βλέποουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε απο την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός.  Αλλα δεν επιτρέπει να της καταπατήσουν και τα δικαιώματα της», κατέληξε. 

Γ. Οικονόμου: Τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στα επαναλαμβανόμενα και κλιμακούμενα ξεσπάσματα του Ταγίπ Ερντογαν και των στελεχών της κυβέρνησής του, η ελληνική πλευρά επιμένει να αντιτάσσει την ψυχραιμία που πηγάζει αποκλειστικά από την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και την αναβαθμισμένη αμυντική ισχύς της χώρας και να διαμηνύει σθεναρά πως ανα πάσα στιμή είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία την οποία τίποτα και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να πλήξει κανείς.

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις νέες ακρότητες Ερντογάν τονίζει με αυστηρότητα πως «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας» .

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του Υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλία ο οποίος σημείωσε πως «Απέναντί μας, έχουμε δυστυχώς μια Τουρκία η οποία επιδεικνύει, μια διαρκώς εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά, με επιθετική ρητορική, με απειλές χρήσης στρατιωτικής ισχύος, με απίστευτες και ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου, ενέργειες οι οποίες συνιστούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας που επιδιώκει διαχρονικά η χώρα» παρατήρησε ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε «σε αυτή την ασφαλώς αντιπαραγωγική στάση, η Ελλάδα απαντά με σύνεση και ψυχραιμία, χωρίς να παρασύρεται από την ακραία ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, επιβεβαιώνοντας ενεργά και ασκώντας στη πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό τους κανόνες της διεθνούς δικαιοταξίας».

Πηγή: skai.grSupply connection

Σε ποιες περιοχές δημοπρατούνται νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Σε ποιες περιοχές δημοπρατούνται νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Τη δημοπράτηση εντός του επόμενου 20ημέρου, έξι νέων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη (ανατ. Τομέας), Χαλκίδα, Λαμία, Βόλο, Λάρισα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκος κατά την διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022. Αναφέρθηκε επίσης, στην απόφαση για την προώθηση της πρακτικής «πληρώνω όσο πετάω», τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

«Όλες οι υποδομές στη χώρα είναι σε εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα μετρά πλέον έξι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων – από τρεις που ήταν το 2019 – 13 βρίσκονται υπό κατασκευή και 12 σε διαγωνιστική διαδικασία. 

Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος επεσήμανε πως «τα έργα ΣΔΙΤ τρέχουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα δημόσια έργα», ενώ, όπως έκανε γνωστό, ολοκληρώνεται η συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές για την χρηματοδότηση των νέων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης.

«Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος» τόνισε ο κ. Γραφάκος, προσθέτοντας πως ήδη συντάσσεται η μελέτη που θα υποδείξει που θα κατασκευαστούν οι νέες μονάδες.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ελλάδος (Δίκτυο ΦΟΣΔΑ), δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπετζώνης, επιβεβαίωσε ότι τα έργα υποδομών προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, και τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του δικτύου, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ευχήθηκε η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στην Πάτρα να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να μην υπάρξουν εμπλοκές, ενώ απαρίθμησε τα έργα που θα επιτρέψουν στην Αχαΐα να έχει τα επόμενα χρόνια μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην ίδια συνεδρίαση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος πρότεινε το υπόλειμμα της Βορείου Ελλάδας να μεταφέρεται στη Δυτική Μακεδονία για ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ έμφαση έδωσε στην ανάγκη για συναίνεση και συνεννόηση για την προώθηση των έργων

Απ΄ την πλευρά του, ο διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, επεσήμανε ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει πράσινες, καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας στην πράσινη μετάβαση και αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές τις εταιρείας.

 

Source connection

Τα γυαλιά που φέρνουν το σινεμά κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου (βίντεο)

Τα γυαλιά που φέρνουν το σινεμά κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου (βίντεο)

Ξεκινά στη Βρετανία η πώληση των γυαλιών Nreal Air, τα οποία ενσωματώνουν μια σειρά από προηγμένες τεχνολογίες που υπόσχονται επανάσταση τον τομέα της ψυχαγωγίας. Τα γυαλιά συνδέονται με το κινητό τηλέφωνο του κατόχου τους και προβάλουν στα μάτια του μια οθόνη 201 ιντσών στην οποία μπορεί κάποιος να απολαύσει μια ταινία. Στους δύο βραχίονες  των γυαλιών υπάρχουν ηχεία που μεταδίδουν τον ήχο της ταινίας στα αυτιά του χρήστη. 

Εκτός από ταινίες ο κάτοχος των γυαλιών θα μπορεί να κάνει κάποια δραστηριότητα π.χ ποδήλατο στο γυμναστήριο και αντί για ταινία να επιλέξει να δει κάποιο από τα θέματα που έχουν στο αρχείο τους τα γυαλιά όπως όμροφες τοποθεσίες από διάφορες περιοχές του πλανήτη. Φυσικά ο κάτοχος μπορεί να βλέπει μπροστά στα μάτια του τη γιγάντια εκδοχή της οθόνης του κινητού του τηλεφώνου και να σερφάρει στο Διαδίκτυο, να βλέπει βίντεο στο YouTube κλπ. Τα γυαλιά επιτρέπουν επίσης στον κάτοχο τους να μοιράζεται την ταινία που βλέπει μέσω τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας με ένα ή και περισσότερα άτομα που θα κάθονται δίπλα του.

Θα πωλούνται στη βρετανική αγορά για 400 λίρες (470 ευρώ). 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Resource connection

Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα σε λεωφορείο – News.gr

Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα σε λεωφορείο – News.gr


Το περιστατικό έγινε στην περιοχή του Χαλεπίου και υπάροχυν πολλοί τραυματίες

Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον ενός στρατιωτικού λεωφορείου στη βόρεια Συρία, μετέδωσε σήμερα το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από αντάρτες και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση ανταρτών από την εκεχειρία του 2020.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η επίθεση, που συνέβη στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, εξαπολύθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), κυρίαρχη στην περιοχή, ή από άλλες δυνάμεις ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον ενός λεωφορείου «που μετέφερε στρατιώτες από τις πόλεις Νουμπλ και Ζαχρά», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, σκοτώνοντας «τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους».

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από επίθεση ανταρτών μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας -η οποία υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες- και της Ρωσίας -συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού- τον Μάρτιο του 2020.

Πριν από την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στον συριακό πόλεμο το 2015, η Δαμασκός ήλεγχε μόλις το 20% της εθνικής της επικράτειας.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ανέκτησε τον έλεγχο ένα μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε χάσει στην αρχή του πολέμου, που ξέσπασε το 2011 όταν η κυβέρνηση κατέστειλε βάναυσα διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Ο τελευταίος θύλακας της ένοπλης αντιπολίτευσης βρίσκεται τώρα σε ένα μεγάλο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και σε άλλες περιοχές των γειτονικών επαρχιών Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια. Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή μαζί με τους συμμάχους της, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την Κυριακή, έξι μέλη της οργάνωσης ανταρτών σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά από έναν αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από δυνάμεις του καθεστώτος στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η εκεχειρία του Μαρτίου 2020, η οποία περιλάμβανε την Ιντλίμπ και γειτονικές περιοχές, τηρείτο παρά τις σποραδικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές και τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που η Τουρκία επιθυμούσε να διατηρήσει την επιρροή της στη βόρεια Συρία και να αποφύγει μια νέα φάση μαχών στον πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς τα σύνορά της.

Φωτογραφία αρχείου

Σχετικά Tags

στρατιώτες Συρία ρουκέτα

Supply hyperlink

«Απογειώθηκε» η κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο των Χανίων τον Απρίλιο – News.gr

«Απογειώθηκε» η κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο των Χανίων τον Απρίλιο – News.gr


Σύμφωνα με την Fraport η επιβατική κίνηση «άγγιξε» εκείνη του αντίστοιχου μήνα του 2019

«Απογειώθηκε» τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 η κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, που μάλιστα «άγγιξε» την κίνηση του Απριλίου του 2019, όταν μέσω του αεροδρομίου είχαν διακινηθεί 169.261 επιβάτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport, τον Απρίλιο του 2022 μέσω του «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», διακινήθηκαν 168.801 επιβάτες, έναντι 14.489 τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η αύξηση ήταν 1.065%.

Ειδικότερα, κατά τον Απρίλιο 2022, με πτήσεις εξωτερικού διακινήθηκαν 114.951 επιβάτες, έναντι μόλις 210 τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Με πτήσεις εσωτερικού 53.850 επιβάτες, έναντι 14.270 τον περσινό Απρίλιο.

Μέσω του «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», τον φετινό Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 2.843 πτήσεις, έναντι 1.079 πέρυσι.

Σχετικά Tags

Fraport επιβατική κίνηση Χανιά

Supply website link

Το Νιούκαστλ πιο μολυσμένη ατμοσφαιρικά πόλη της Ευρώπης, στη 14η θέση η Αθήνα

Το Νιούκαστλ πιο μολυσμένη ατμοσφαιρικά πόλη της Ευρώπης, στη 14η θέση η Αθήνα

Η αμερικανική εταιρεία Airly αναλύει με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα αισθητήρων που είναι τοποθετημένοι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κάνει διαπιστώσεις για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι τους. Οι μετρήσεις και αναλύσεις που έγιναν για το Μάρτιο δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και ειδικότερα μεγάλη αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου αλλά και των σωματιδίων PM10.

Τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter, PM) είναι μικρού μεγέθους στερεά ή υγρά αιωρήματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην ατμόσφαιρα . Πρόκειται για έναν πολύπλοκο ρύπο με μεγάλη ποικιλία σε σχήμα, μέγεθος και σύσταση που έχει αρνητική επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία.

Πρωταθλήτρια στην μόλυνση τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο είναι το Νιούκαστλ, η αγγλική πόλη με την πλούσια ναυπηγο-βιομηχανική ιστορία που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σκωτία. Τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου στο Νιούκαστλ είναι 179% πάνω από τα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επίπεδα ασφαλείας. Ακολουθούν η Νάπολη και το Παρίσι με 170% και 165% αντίστοιχα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου πάνω από τα προτεινόμενα όρια ενώ στην λίστα με τις 20 πιο μολυσμένες ατμοσφαιρικά βρετανικές πόλεις αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκονται το Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Στην τέταρτη θέση της λίστας βρίσκεται το Ντόρτμουντ και στην 6η η Ζυρίχη ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν γερμανικές πόλεις, η Στουτγκάρδη, το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και το Αμβούργο. Η Αθήνα βρίσκεται στην 14η θέση με τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου να βρίσκονται στο 122% πάνω από τα προτεινόμενα από τον ΠΟΥ. Όσον αφορά τα σωματίδια PM10 «πρωταθλήτριες» στην Ευρώπη είναι δύο ισπανικές πόλεις η Μάλαγα και Σεβίλλη.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Airly τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη νότιο και δυτική Ευρώπη και λιγότερο σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία και η Πολωνία. Εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έπαιξε η αφρικανική σκόνη που έφτασε από τη Σαχάρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε συνδυασμό με την περιορισμένη ισχύ των ανέμων αυτό το χρονικό διάστημα αλλά και την ύπαρξη υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης.

«Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν πάντως αυτά άλλων παρόμοιων μελετών που δείχνουν ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός σε ποσοστό 99% αναπνέει αέρα που δεν διαθέτει τα επίπεδα ποιότητας που έχει ορίσει ο ΠΟΥ ότι πρέπει να υπάρχουν και για αυτό απειλείται η υγεία των κατοίκων του πλανήτη» αναφέρει ο Μάρσιν Γκρατ, εκπρόσωπος της Airly.

 

Source url

Υπερψηφίστηκε η πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση

Υπερψηφίστηκε η πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επί συνόλου εγγεγραμμένων μελών 5.784, ψήφισαν 4.681, υπήρξαν 5 άκυρα και 30 λευκά.

Η πρόταση για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση απέσπασε 3.438 (73,5% επί του συνόλου των ψηφισάντων). Η πρόταση των 14 μελών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1.208 ψήφους (ποσοστό 25,8%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Information
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςSource connection

Σε λειτουργία μετά το Πάσχα οι 9 σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε λειτουργία μετά το Πάσχα οι 9 σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Μετά το Πάσχα θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία και οι εννέα σύγχρονοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα καταγράφουν διαρκώς τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ώστε να λαμβάνονται μέτρα άμεσα, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Σήμερα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των κλωβών των σταθμών με την εγκατάσταση του τελευταίου στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, επί της οδού Λαγκαδά 269.

Οι εργασίες για την αναβάθμιση και επέκταση των Σταθμών Μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντικαταστάθηκαν οι κλωβοί στους περιαστικούς Σταθμούς Μέτρησης Αέριων Ρύπων στο Πανόραμα (Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη), στη Νεοχωρούδα (Δ. Ωραιοκάστρου), τη Σίνδο (Δ. Δέλτα), την Καλαμαριά, το ΑΠΘ και την πλατεία Αγίας Σοφίας. Παράλληλα εγκαταστάθηκαν δύο νέοι σταθμοί στον Δήμο Παύλου Μελά, σήμερα, και στο νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από λίγες μέρες.

Ακολούθησε η τοποθέτηση νέων σύγχρονων Αναλυτών Αέριων Ρύπων, σε όλους τους Σταθμούς Μέτρησης, όπως και στον υφιστάμενο Σταθμό στο Κορδελιό (Δ. Κορδελιού -Εύοσμου), όπου ο κλωβός του έχει σχετικά πρόσφατα αντικατασταθεί.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφθηκε τον νέο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Δήμο Παύλου Μελά και σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι εννέα καινούριοι υπερσύγχρονοι μετρητές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα δώσουν τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης της κατάστασης της ατμόσφαιρας, ώστε όποτε ανεβαίνουν οι τιμές της ρύπανσης, η Περιφέρεια να προβαίνει στις αντίστοιχες ενέργειες και να ενημερώνει τον κόσμο και ειδικά τους πολίτες που έχουν προβλήματα στο αναπνευστικό τους.

«Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα αυτό το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους θα λειτουργήσει άψογα σε συνεργασία με τους δήμους γιατί και οι δήμοι έχουν το δικό τους σύστημα καταγραφής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και άρα μπορεί να υπάρχει μια συσχέτιση των δεδομένων που θα λαμβάνουμε για την επιβεβαίωση των στοιχείων αλλά και για τη σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για ένα ακόμη βήμα που κάνει η Περιφέρεια για τη διαφύλαξη και την προστασία της δημόσιας υγείας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης σημείωσε ότι σήμερα πραγματικά καλύπτεται ένα κενό στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας βρήκε ανοιχτά αυτιά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του. Στο εξής, όπως ανέφερε, θα καταγράφονται οι συγκεντρώσεις και των μικροσωματιδίων, των PM 2,5 πέραν των PM 10 που καταγράφονται από σταθμό του δήμου στην Ευκαρπία. Μετρήσεις θα γίνονται ακόμη και για θειούχες ενώσεις, οξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του άνθρακα, στοιχεία δηλαδή τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την υγεία των πολιτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας ανέφερε, από την πλευρά του, ότι σε λίγες μέρες από σήμερα θα λειτουργούν εννέα σταθμοί μέτρησης σε σχέση με τους επτά που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, υπογράμμισε ότι προστέθηκαν στο δίκτυο άλλοι δύο καινούριοι σταθμοί, ενώ γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται μια νέα ιστοσελίδα για την ενημέρωση του κοινού και των πολιτών σχετικά με τα αποτελέσματα των μετρήσεων. «Σήμερα είναι η τελευταία τοποθέτηση, την επόμενη εβδομάδα θα μπει ο ανάδοχος για να βάλει τα μηχανήματα να δουλέψουν και αμέσως μετά το Πάσχα θα έχουμε σε πλήρη λειτουργία και τους εννέα σταθμούς», πρόσθεσε.

Παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συνεργασία που έχει προηγηθεί η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό απορροφώνται κονδύλια και τα χρήματα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των πολιτών.

Supply hyperlink

Το Hubble μπήκε μέσα στο «μάτι» του Σύμπαντος (βίντεο)

Το Hubble μπήκε μέσα στο «μάτι» του Σύμπαντος (βίντεο)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε τις πιο λεπτομερείς εικόνες ενός από του πιο εντυπωσιακούς γαλαξίες του Σύμπαντος η όψη του οποίου τον κάνουν να μοιάζει σύμφωνα με τους ειδικούς με ένα γιγάντιο κοσμικό μάτι. Ο NGC 1097 είναι ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, ο οποίος απέχει περίπου 45 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό Κάμινο. Είναι επίσης γαλαξίας Σίφερτ. Οι γαλαξίες Σίφερτ αποτελούν ένα τύπο γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία Στο κέντρο του NGC 1097 βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου 140 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

Γύρω από αυτήν την μαύρη τρύπα υπάρχει μεγάλος δακτύλιος περιοχών γέννησης νέων άστρων, εξαιτίας της εισροής ύλης από άλλες περιοχές του γαλαξία, ενώ ταυτόχρονα ένα πελώριο δίκτυο αερίων και σκόνης μεταφέρει υλικό από τον δακτύλιο στη μαύρη τρύπα. Η διάμετρος του NGC 1097 είναι περίπου 5.000 έτη φωτός, ενώ οι βραχίονες του εκτείνονται για δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός.

Υπάρχουν δύο δορυφορικοί γαλαξίες, ο NGC 1097A και NGC 1097B. Ο πρώτος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο και απέχει 42.000 έτη φωτός από το κέντρο του NGC 1097. Η βαρυτική αλληλεπίδραση είναι πολύ έντονη ανάμεσα στον NGC 1097 και τον NGC 1097Α.

Προτεινόμενα για εσάς

Supply backlink